NOWY BUDYNEK BIUROWY W TRAUN - Strefa architekta - Okna pasywne Internorm

NOWY BUDYNEK BIUROWY W TRAUN

NOWY BUDYNEK BIUROWY W TRAUN

PIERWSZY ETAP PROJEKTOWY ZAKOŃCZONY

Po mniej niż roku czasu trwających prac budowlanych firma Internorm oraz jej spółka matka IFN w kwietniu 2013 r. odebrali nowy budynek biurowy przy głównej siedzibie w Traun. Projektowany przez studio architektoniczne „Linzer Kunst- und Architekturstudio Isa Stein„ budynek łączy w sobie inowacyjną koncepcję energetyczną z nowoczesną architekturą biurową. Wysoko termoizolacyjne systemy okienne, system przeciwsłonecznych rolet i żaluzji z automatycznym sterowaniem zależnym od pory dnia, system fundamentowch płyt grzewczych, w pełni automatyczny system oświetlenia LED oraz wiele innych technologii zapewniają efektywność energetyczną zgodnie ze standardem budynków pasywnych. Całkowita technika okienna, przeciwsłoneczna i fasadowa wywodzi się od firmy Internorm oraz spółek należących do grupy IFN. Czterokondygnacyjny budynek o powierzchni wynoszącej 2.000 m2 łączy ze sobą dwa budynki biurowe z lat 70-tych i 80-tych – łącznie zwiększono w ten sposób powierzchnię użytkową do 5.000 m2. Oba starsze budynki zostały podczas normalnego działania firmy wyremontowane pod kątem termicznym oraz zgodnie z wymogami dla budynków pasywnych. W sumie firma Internorm zainwestowała w to przedsięwzięcie 6.5 mln Euro.

 

WŁASNY KNOW-HOW ZREALIZOWANY PERFEKCYJNIE

Zastosowano najnowsze technologie Internorm: wysoce termoizolacyjne systemy okienne najnowszej generacji z 3-szybowym oszkleniem izolacyjnym, powłokę SOLAR+ oraz zintegrowany system wietrzenia I-tec z wymiennikiem ciepła, elementy całkowicie szklane oraz szklane drzwi przesuwne w rozmiarach XL. Również wszystkie pozostałe powierzchnie okienne wewnątrz pomieszczeń zostały wykonane całkowicie ze szkła. Żaluzje elewacyjne z automatycznym systemem sterowania pochodzą od firmy Schlotterer z miejscowości Adnet, wysoko efektywna energetycznie elewacja aluminiowa pochodzi od firmy HSF, zaś odpowiednia technika montażowa została wdrożona przez specjalistyczną firmę GIG z siedzibą w Attnang-Puchheim.

BUDYNEK BIUROWY: POWIERZCHNIA ZWIĘKSZONA DO 5.000 M2

Budowa ciągnie się przez 4 kondygnacje: na parterze znajdują się wielofunkcyjna strefa przyjęć oraz nowa kantyna razem z kawiarnią i strefą zewnętrzną. Pierwsze piętro posiada koncepcję miejsca przeznaczonego na formalne spotkania oraz konferencje – łącznie do dyspozycji jest dziewięć pomieszczeń o różnych powierzchniach i możliwościach kombinacyjnych. W najwyższych dwóch piętrach znajdują się biura. Dzięki połączniu z dwoma pozostałymi budynkami firmy zwiększono powierzchnię biurową do 5.000 m2. Poza wymianą okien oraz remontem powierzchni elewacji została również zaadoptowana architektura wewnętrzna – wdrożona została koncepcja otwartej przestrzeni biurowej.

IMPONUJĄCA WIZYTÓWKA ARCHITEKTONICZNA

Projekt nowego budynku oraz remontu obiektów istniejących został oddany w ręce renomowanej architekti i artystki Pani Isy Stein, która również była odpowiedzialna za wyposażenie oraz artystyczne ukształtowanie wnętrza. Sama Pani Stein wypowiada się następująco o wykonanym projekcie: „Architektura nowego budynku biurowego firmy Internorm oraz grupy IFN łączy w sobie funkcjonalność oraz estetyczność. Celem całego przedsięwzięcia architektonicznego było połączenie w sposób harmonijny nowego budynku z istniejącą zabudową biurową“. Odpowiednie połączenie nowego biurowca z obydwoma budynkami istniejącymi o różnej wysokości było bardzo dużym wyzwaniem. „Podczas łączenia budynków biurowych, 4-kondygnacyjnego budynku od strony wschodniej oraz 3-kondygnacyjnego budynku od strony zachodniej, zastosowaliśmy dach o formie rzeźbiarskiej, który poprzez swój kształt niweluje optyczną różnicę w piętrach. Długość korpusu dzięki temu w sposób figlarny łamie dysproporcję całego kompleksu“, tłumaczy Pani Isa Stein oraz dodaje: „Posiadamy tutaj struktury otwarte i wypełnione światłem, tworzą one miłą atmosferę. Nowe pomieszczenia biurowe oferują możliwości rozwojowe dla wszystkich interaktywnych sposobów pracy“. Został zrealizowany nowoczesny design biurowy z elastycznymi stanowiskami pracy, tak aby piętra biurowe w nowym budynku posiadały otwarte strefy środkowe, które służą jako miejsca spotkań i wymiany poglądów. Jest to imponująca wizytówka architektoniczna – wewnątrz jak i z zewnątrz.

 EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA MA NAJWYŻSZY PRIORYTET

Podczas realizacji tego projektu efektywność energetyczna stanowiła najwyższy priorytet. Właśnie w taki sposób za pomocą fundamentowych płyt grzewczych cały budynek jest ogrzewany oraz chłodzony za pomocą wody gruntowej. Temeratura powieszczeń jest sterowana za pomocą pomp grzewczych, które latem oraz zimą absorbują temperature wody na cele ogrzania lub schłodzenia wnętrza budynku. Zdecentralizowany system wietrzenia z wymiennikiem ciepła dostarcza świeże powietrze oraz redukuje opłaty grzewcze. Technika budynku reaguje na światło dzienne: W miejscach, gdzie sensory rozpoznają wystarcającą ilość światła dziennego, system LED automatycznie wyłącza elektryczne oświetlenie. 

Podziel się artykułem ze znajomymi
  • lub poleć artykuł znajomemu